15. heinäkuuta 2017

Kaviokuume & toinen hylky putkeen

Tässä postauksessa kerron Nopan ikävistä kuulumisista sekä startista, jonka ajoin Diranalla harjoitusraveissa.


Aloitetaan Nopasta. Kesäkuun 23. päivä todettiin, että poni sairastaa kaviokuumetta jo toistamiseen. Ensimmäisinä päivinä Nopan kävely oli kieltämättä aika kamalan näköistä. Hiekkatarhaa ja kipulääkettä vaan nassuun ja kengät tietysti pois, niin olo näytti helpottavan äkkiä. Taas tuli todettua, ettei Noppa viihdy pienessä tarhassa ollenkaan, vaan ehti kolmen ensimmäisen päivän aikana karata aidan ali kahteen kertaan. Vaan mikäpä muutama narunpätkä on pidättelemään nälkäistä ja tylsistynyttä ponia. Tein kaikkeni viihdyttääkseni Noppaa, mutta eniten sitä kiinnosti vihreä ruoho aidan toisella puolella. Istuskelin Nopan seurana tarhassa monena päivänä pesten samalla harjoja ja suojia sekä kannoin metsästä tarhaan myös kuusen- ja koivunoksia.


Nopan vointi parani äkkiä ja päästiin tekemään kävelylenkkejä. Alkuun Noppa oli ihan lentoon lähdössä, mutta nyt se on rauhoittunut huomattavasti. Ollaan harjoiteltu paljon peruuttamista, pysähtymistä ja paikallaan pysymistä niin puomien avulla, kuin ilmankin. Harjoitukset ovat sujuneet kohtuullisen hyvin, vaikka vihreä ruoho onkin kovin houkuttelevaa. Venytyskumarrustakin kokeiltiin pitkästä aikaa ja se onnistui kuin onnistuikin 8.7. ensimmäistä kertaa koskaan!
Kohta saadaan varovasti aloitella ajamistakin. Mukaan on otettava kaikki mahdolliset turvavarusteet, sillä reilun kuukauden tauon jälkeen meno saattaa olla aikamoista.
Diranasta otetut kuvat ovat äitini ottamia
Sitten päästäänkin Diranan kuulumisiin. Tässä lähiaikoina ollaan ajettu kaksi starttia. Toinen Juuan harjoitusraveissa 30.6. ja toinen Lieksassa 11.7. Juuassa meillä ei mennyt aivan nappiin, sillä meidät hylättiin radalta poistumisen takia. Lämmityksessä poni tuntui erittäin hyvältä ja reippaalta.  Eihän ratareissu Diranan kanssa olisi mitään ilman yhtäkään peruutuskohtausta. Tällä kertaa se sattui lämmittelyyn mennessä, kun jouduimme väistämään isoa hevosta ja pysähtymään, jolloin Dirana otti nokkiinsa sekistä ja alkoi peruuttaa ja hyppiä pienesti pystyyn. Siitä kuitenkin selvittiin niin, että hyppäsin itse kärryiltä pois ja nappasin sekin irti.


Lopulta tuli ponilähdön aika. Esittelyyn mennessä jäätiin jälkeen muista, jolloin Dirana hyppäsi laukalle muutamaan otteeseen. Selvittiin kuitenkin volttauspaikalle ja oltiin johtamassa volttia kahdenkymmenen metrin pakilla, sillä yksi starttaamaton poni sai hyvitystä. Lähtö jouduttiin uusimaan kerran, joka oli meidän kannalta ihan hyvä juttu, sillä Dirana sai harjoitusta myös lähdön uusinnasta. Toisella yrittämällä päästiin matkaan ja Dirana lähti ravaamaan reippaasti. Ennen takasuoraa olevassa kaartessa kovat ponit tulivat kaikki kerralla ohi ja Dirana lähti laukkaamaan hätääntyneenä. Itsekin vähän hätäännyin, kun poneja oli joka puolella enkä siksi saanut ajettua laukkaavaa Diranaa ulkoreunaan. Lopulta sain Diranan takaisin raville, mutta ravi hidastuikin äkisti, kun poni hyppäsi radan sisäpuolella olevalle varikolle. Passitin Diranan heti takaisin radalle ja se myöntyi tappioonsa ja lähti ravaamaan nätisti. Saatiin vielä kiinni yksi poni ja takasuoralla päästiin sen ohi. Tuo ohitus oli erittäin positiivinen juttu, sillä ennen Dirana on hyytynyt heti ohi päästyään.
Lieksan startista kerron vasta seuraavassa postauksessa, ettei tästä tule aivan liian pitkä.


Mitä piditte postauksesta? Onko teidän tuntemat ponit tai hevoset sairastaneet kaviokuumetta tänä kesänä?

9 kommenttia:

 1. Voi ei, toivottavasti Noppa palautuu ennalleen kohta! Kaviokuume on kyllä niin ikävä tauti :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :/ Nyt poni voi jo huomattavasti paremmin eikä ainakaan vaikuta olevan kipeä :)

   Poista
 2. Moi!

  Kiva blogi, nyt vasta törmäsin ensimmäistä kertaa!
  Jään lukijaksi. Tänä kesänä ei ole näkynyt lähistöllä kaviokuume tapauksia,
  mutta muutaman kerran katsonut läheltä, ja todennut että sellaista tautia
  ei olisi mukava omille saada. Tsemppiä hoitoon!

  Käy katsomassa meidänkin blogi. Ravitamma Lady Devil pääosissa ja
  paljon asiaa hevosista ja muutenkin!

  www.lahtohyvaksytaan.blogspot.com

  -Seidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! käyn kurkkaamassa :)

   Poista
 3. Eikä :O Toivottavasti toi kaviokuume menisi ohi, sen verran ikävä tauti on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, voiton puolella onneks ollaan jo :)

   Poista
 4. Kaviokuume on kyllä todella inhottava tauti! Tallilla jossa käyn niin jouduttiin yksi poni lopettamaan tänä keväänä kaviokuumeen takia, joka oli uusinut jo monta kertaa. Tsemppiä ja paranemisia kuitenkin Nopalle! Muista, että harvaa ponia kuitenkaan joudutaan lopettamaan kaviokuumeen takia. Ja Diranasta vielä, että ensi kerralla sitten paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi juttu :( Nopallakin jo toista kertaa kaviokuume, viimeks oli viisi vuotta sitten, nyt Noppa onneksi voi jo hyvin! :) Diranan kanssa suju hyvin noissa Liensan raveissa, mutta niistä kerron tarkemmin seuraavassa postauksessa :D

   Poista
 5. Kaviokuume on kyllä tosi ikävä juttu:/, hoitoheppa pääs parempaan paikkaan viime syksynä sen takia.. Hyvä kuitenkin, että Nopan vointi on jo parempi:). + harmi pieleen mennyt startti, kyllä se siitä!:) ps. Sait lukijan!

  VastaaPoista