19. marraskuuta 2016

Minun ja Nopan kehityspostaus

Mulla on jo pitkään pyörinyt mielessä tehdä mun ja Nopan kehityspostaus ja sitä on joskus toivottukin, mutta en ole saanut aikaiseksi, koska tämä vaatii monen kuvan etsimistä ja kaikkien mahdollisten muistojeni muistelemista. Nyt kuitenkin päätin tehdä tämän. Sanon jo nyt, etten muista ihan kaikkea mitä milloinkin tapahtui, mutta yritän parhaani. Kuvien laatu on mitä on, koska osa on paperikuvista otettuja kuvia ja osa huonolla kameralla otteuja, joita on vielä siirrelty koneelta toiselle.
DSC_1905
Eli miten ollaan päästy tästä...
DSC_0061
...tähän
Kaikki alkoi kai vuonna 2011, kun ratsastin Nopalla ratsastuskoulussa. Noppa oli siellä monen suosikki, ja olin innoissani, kun pääsin ratsastamaan sillä. Harmittaa, kun niistä kahdesta ratsastustunnista ei ole kuvia! En yhtään muista miten ne tunnit meni, tai mitä tehtiin. Muistan vaan sen, kun äiti rupesi puhdistamaan Nopan kavioita karsinassa, jolloin Noppa iski hampaansa äitiini ja ettei tuota ponia saanut taluttaa juuri muut kuin aikuiset, koska se ei käyttäytynyt taluttaessa kovinkaan hyvin, ulkonäkö saattaa pettää.
IMG_4885
2013
Noppa sitten muutti meille Helatorstaina vuonna 2012. Samalla meille tuli tosin nyt jo edesmennyt äitini hevonen Fasti. Oikeastaan Noppa tuli vaan sen kaveriksi ja oli meillä kesän vain koeajalla. Oli kai tarkoituksena, että jos kesä sujuu hyvin, niin harkitaan ponin ostamista. Alku oli aika vaikeaa, Noppa oli osaamaton ja nuori. Se näykki jatkuvasti. Onneksi äitini ja tallin omistajat käsittelivät Noppaa alkuun, koska en minä sille olisi pärjännyt. Noppa sai totutella uuteen paikkaan ja uusiin ihmisiin ihan rauhassa. Taluteltiin sitä ympäriinsä, ennen kuin ruettiin ratsastamaan.

20160919_184541

 Nopan käytös parani nopeasti, niin että päästiin rastastamaan. Alkuun äiti talutti meitä ja toki siskonikin ratsasti Nopalla. Edelleen se oli todella arvaamaton ja näykki ahkerasti. Noppa oli myös erittäin lihavassa kunnossa, kuten yllä olevasta kuvasta näkee.
Kesällä Nopalla alettiin myös ajamaan, enkä nyt osaa sanoa, onko sillä ennen meille tuloa ajettu, mutta ei siinä muistaakseni mitään ongelmia tullut. 

Syksy koitti ja Noppa ilmeisesti jäi meille, en muista tuosta syksystä yhtään mitään. Noppa siirtyi omistukseemme 29.8.2011

2012
WP_001252
Meidän ihan ensimmäinen puomin ylitys 2011
Talvi tuli ja samalla Nopan käytös huononi taas. Se ei juurikaan kunnioittanut ihmistä, hyppäsi muunmuassa kerran pystyyn äitiäni vasten. Silloin en uskaltanut ratsastaa Nopalla juuri ollenkaan, yritin aina nousta satulaan, mutta en vaan uskaltanut. Siskoni ratsasteli Nopalla ja äiti ajoi. Alkutalvi oli pahin, mutta joulun aikaan uskalsin taas ratsastella enemmän.
SelmaNoppa
Kyllä, turvallisesti ilman kypärää, mutta seistiin vaan paikallaan, kun yritettiin ottaa joulukortteihin kuvia.
Kevään koittaessa Noppa sitten taas rauhottui ja ratsastin Nopalla äidin taluttaessa. Tuolloin myös tipuin ensimmäistä kertaa Nopalta sen säikähtäessä ja pukittaessa.

WP_000089
WP_000325
2012 kesällä rupesin ratsastamaan enemmän ilman taluttajaa. Ravaamistakin harjoiteltiin ja se oli pitkään vaikeaa ja vastahakoista. Laukkaa ei edes harkittu yrittää. Muistan kerran kun ravasin Nopalla pikku pätkän ja siinä oli aika paljon yleisöä katsomassa muummuassa tallin omistajat, äitini ja siskoni. Äiti sanoi näin "Kattokaa nyt, kyllä siitä vielä raviponi tulee" Mutta eipäs tullutkaan.

Kesällä syntyi Fastin varsa, Ansku. Nopalla oli myös paha kaviokuume, se vaan makasi
karsinassa eikä noussut, mutta siitä selvittiin. Vuoden 2012 syksystäkään en muista juuri mitään.
DSCN2536

Talvella aloitettiin hyppääminen. Noppa hyppäsi innoissaan ja minä vaan roikuin mukana. Esteet oli tosi pieniä, oikeastaan vaan puomikasoja, mutta Noppa hyppäsi niiden yli valtavilla loikilla. Oltiin tallilla paljon siskoni kanssa kahdestaan ja kuvattiin puhelimillamme videota hypyistä. Videot on aika huono laatuisia, mutta alla on yksi niistä.

Linkki videoon

Hyppäämistä treenattiin tuo talvi ja keväästä en taaskaan muista mitään. 26.5.2013 mentiin meidän ekoihin kisoihin. Ne olivat Ahaa-tallilla ja menin ristikkoluokan. Muistan, että verkkaan mennessä olin unohtanut kiristää vyön, Noppa säikähti toista ratsukkoa ja loikkasi sivulle, jolloin satula kellahti ponin kyljelle. Itse rata meni hyvin, saatiin virheetön rata ja punavalkoinen ruusuke. Siitä oli hyvä aloittaa meidän kisaura.
DSCN2504
DSCN2496

Kesällä Noppa sitten muutti ensimmäsitä kertaa hetkeksi asumaan meidän pihaan. Ratsastettiin tosi paljon maastossa, ja harjoiteltiin siellä lisää hyppäämistä. Laukkaaminenkin tuli tuolloin kuvioihin ja olikin tosi hieno suoritus, kun sai Nopan laukkaamaan pienen polun pätkän päästä päähän. Mun ratsastus on aika järkyttävän näköistä, koska mentiin vaan pitkin metsiä miten sattuu, enkä kiinnittänyt huomiota omaan ratsastukseeni.

Linkki videoon

Tuona kesänä Noppa myös oli parhaassa kunnossa, mitä ikinä on ollut meillä ollessaan. Tähän mennessä näykkiminen oli jäänyt lähes kokonaan pois, mutta saattoi se silti näykätä ihan millon vaan. Tuo kesä oli kaikinpuolin super kiva! Käytiin kesän aikana muutamissa muissakin kisoissa Nurmeksessa. Ne sujuivat hyvin, jokaisista kisoista tuli mukaan ruusuke, oli se sitten kolmossija tai tsemppipalkinto, mutta ruusuke kuitenkin.

DSCN2665
Näytänpä pitkältä, mutta kattokaa tuota ponin mahaa!:o Ehkä vielä joskus se näyttää tuolta..
DSCN2890
IMG_6380
Ilmeisesti en ole kuullut koskaan mikä on kevyt istunta.

Syksyllä Noppa palasi takaisin tallille. Mun sisko onneksi opetti mulle vähän miten esteitä hypätään ja minäkin opin mitä tarkoittaa kevyt istunta. Käytiin vielä muutamissa kisoissa syksyn aikana. Talvesta en muista mitään, mutta Nopan hoitovihkon mukaan oon ratsastellut ja välillä ajanut. Hyvin on kuulemma mennyt. 2013 syksyn ja talven aikana kaahailtiin vaan yhmäpiinsä ilman minkäänlaisia tavotteita. Laukkakaan ei enää jostain syystä noussut millään.

IMG_6007

Tässä muutamia kirjoituksia Nopan hoitovihkosta.

"19.10.13 Hetan kanssa ratsastettiin. Laitettiin ne pinkit suojat ja pinkki huopa. Kahlattiin lumihangessa kun oli vähän lunta"

"9.2.2014 Nopan luona Hetan kanssa. Oltu monta kertaa. Nopan kuolaimet on ihan huonot"
  
IMG_7275

Kesällä 2014 Noppa taas muutti tänne meille omaan pihaan ja ruvettiin ratsastamaan enemmän tosissaan. Esteitä tykättiin hypätä tosi paljon. Noppakin kehittyi siinä hommassa. Tuolloin Noppa nautti hyppäämisestä ja minunkin istunta esteillä parani huomattavasti. Venla rakenteli meille esteitä ja neuvoi vähän mitä pitäisi tehdä. Käytiin taas Nurmeksessa kisoissa napsimassa ruusukkeita harjoitusluokista.

Juhannusaaton estekisoista kerron Nopan hoitovihkossa näin "Este kisat Okkosessa 40cm ja maahankaivetun radan ulkopuolisena. Molemmissa puhas rata. Sain punavalkeen ruusukkeen. "

teetettävä28
Syksy tuli ja Noppa palasi taas tallille, jolloin ei enää laukka noussutkaan, enää niin hyvin kuin kesällä. Jatkettiin esteiden ja laukkaamisen harjoittelua. Tipuin Nopalta useampaankin otteeseen ja muutenkin moni asia oli vaikeaa. Taluttaessa se saattoi rueta tulemaan päälle ja pukittamaan mua päin. Monta kertaa jouduttiin jättämään poni vaan vapaana syömään ja lähteä hakemaan tallin omistajalta apua. Tässä mun näkemys yhdestä ratsastuksesta ja tippumisesta vuodelta 2014

 "29.8.14 Hyppäsin Nopalla. Alkuun puomeja jokaisessa askellajissa. Ne poni meni hienosti. Sitten 30.40cm oksereita ja pystyjä. Laitettiin yhen esteen alle takki ja poni pomppas hienosti yli! Sitten pellolle ravailemaan ja poni säikähti, mä tipuin, ilmat pihalle, äiti vei Nopan pois." 

IMG_3474

Tässä jostain vanhasta postauksesta lainattu teksti.

22.8.2014  " Eilen olin Hetan kanssa Nopan luona. Ajettiin eka 30.min ja sitten ratsastettiin ilman satulaa 15.min. Noppa oli tosi energinen!  Noppa yrittää nykyään taistella koko ajan vastaan. Kun putoaa niin ei pääse takaisin selkään ilman puremista!" 
IMG_5140
Tässä kuvassa Noppa menee jopa ihan kivasti
Talvella jatkui sama meno kuin syksylläkin. Ratsasteltiin ympäriinsä ja treenattiin yhteistyötä sekä laukkaa paremmaksi. 2014 Jouluna sain myös järjestelmä kameran, jolla otettiin tallilta paljon kuvia. Kyseinen talvi on vähän hämärän peitossa, mutta kuvista päätellen laukkaaminen on mennyt parempaan suuntaan. Tuolloin kasvoin myös pituutta reippaasti ja aloin olla hiukan pitkä Nopalle, mutta pystyin vielä ratsastamaan.
DSC_1071
DSC_1440


Lopputalvi meni mukavissa merkeissä, vaikka hyppäämään ei päästykään huonojen pohjien takia. Kävin Hetan kanssa usein Nopan luona. Keväällä päästiin kuitenkin taas hyppäämään ja mentiin etenkin puomeja tosi paljon. Laukkaaminen sujui jo ihan hyvin ja Noppa puksutteli innoissaan eteenpäin. Satulan kanssa oli tuolloin ongelmia, joten mentiin paljon ilman satulaa ja tehtiin myös maastakäsittelyharjoituksia.

Käytiin myös meidän ensimmäisissä ja viimeisissä koulukisoissa, joihin olen tosi tyytyväinen, vaikka Noppa ei mennytkään kovin hyvin radalla.

DSC_0021

DSC_0973
DSC_1291

2015 kesäksi Noppa muutti jälleen meidän omaan pihaan. Tuo kesä oli ehkä kaikista paras. Ratsasteltiin ilman satulaa pelkällä riimulla tai kaulanarulla pitkin metsiä ja käytiin usein uimassa. Pidettiin hauskaa ja otettiin rennosti. Käytiin myös Juhannusaattona kisoissa Nurmeksessa, ne jäivät meidän tuon kesän ainoiksi kisoiksi, mutteivät kuitenkaan viimeisiksi.

DSC_1112

Syksykin oli oikein mukavaa aikaa, vaikkei Noppa ollutkaan meidän omassa pihassa. Hypättiin esteitä, käytiin vierailemassa mun iskän luona ja käytiin meidän viimeisissä kisoissa. Mentiin 50cm. Ei saatu ruusuketta eikä kisoista jäänyt kovin hyvä mieli. Ratsastin Nopalla vielä kun pystyin, vaikka olinkin jo sen verran pitkä, että ratsastus oli hieman hankalempaa.

DSC_0051

Alkutalvesta mun selkä rupesi oireilemaan, enkä halunnut kamalasti tehdä Nopan kanssa mitään, koska sattui koko ajan. Kävelytin Noppaa välillä pellolla ja välillä ajoin. Nopan selässä päädyin käymään vuoden 2016 tammikuussa, mutta ratsastaminen sattui tosi paljon, joten taluttelu linjalla jatkettiin.
DSC_0128

Keväällä selkäleikkauksen jälkeen taluttelu lenkit jatkui, koska en saanut ratsastaa, enkä jostain syystä ajanut. Noppa käyttäytyi ihan hyvin kun taluttelin ja hyppyytin sitä. 

Kesällä sitten ratsastin Nopalla viimeisen kerran. Sen jälkeen ollaan ajettu tosi paljon ja kesän aikana ollaan ehkä kehitytty siinäkin hommassa. Ainakin Noppa ravaa paljon reippaammin nykyään kuin vaikkapa vuosi sitten. 

2016-11-19_10-09-23

Nyt ollaan tässä. Ei vieläkään olla täydellisiä, eikä koskaan tulla olemaankaan. Tiedän että olen tehnyt virheitä Nopan kanssa ja epäonnistunut. Epäonnistumisista oppii ja olen tyytyväinen siihen mitä ollaan koettu ja saavutettu!

Tämä postaus tulee nyt sen kunniaksi, että instagramissa tuli täyteen 700 seuraajaa ja blogissa 50 lukijaa! Kiitos kaikille jotka jaksaa meidän touhuja seurailla! <3

Toivottavasti tykkäsitte!

15 kommenttia:

 1. Oi vitsi mä niin tiiän miltä tuntuu kun omaponi on tollai kusipää eikä mistää tuu mitää :'D
  Tosi hyvin kirjotettu postaus ja mielenkiintoinen (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä kaikki johtuu ratsastajasta esim tässäkin postauksessa kun poni on näykkinyt sille olis pitäny vaa olla topakka ja näyttää että kuka määrää��

   Poista
  2. Voi olla. Ja tiiän kyllä et ois pitkäny aikoinaan osata olla topakka, mutta en osannut/uskaltanut. Päässia että nyt Noppa ei enää näyki:)

   Poista
 2. Ihania kuvia, tää oli kyllä mielenkiintoista luettavaa! Ootte kehittyneet ihan huimasti Nopan kanssa! :)

  VastaaPoista
 3. Vautsi, tosi ihana postaus! :D Hienoa nähdä kuinka paljon olette kehittyneet ! :) Selvästi on nähty vaivaa tätä postausta tehdessä, tosi hyvin toteutettu :)

  VastaaPoista
 4. Voi vitsit, todella mahtava postaus! Eikös se niin mene, että vaikeimmat hevoset (ja tässä tapauksessa ponit) opettavat kaikista eniten :D

  VastaaPoista