18. lokakuuta 2016

Kypärä- nolo ja epämukava?

Nyt on taas kamala into kirjoittaa ja yritänkin kirjoittaa mahdollisimman paljon postauksia varastoon, niin että voin julkaista niitä silloin kun ei kirjoittaminen huvita.

Itse olen aina pitänyt kypärän käyttöä tärkeänä ratsastaessa, enkä ole ratsastanut kuin kerran ilman. Sekin tapahtui käynnissä, kun vaihdettiin ratsastajaa ja annoin kypärän säädettäväksi kaverilleni. Annoin Nopan kävellä pienen kiekon, ettei se hermostu paikallaan odotteluun, sillä nimittäin on vähän taipumusta siihen. Enkä ole ollenkaan ylpeä siitä.
Instagramissa törmään tosi usen kuviin, jossa esim. hypätään esteitä ilman kypärää. Se näyttää ehkä jopa pelottavalta, ainakin mua pelottaisi. Mitä sellaisten ihmisten päässä liikkuu? Pitääkö ne kypärän käyttöä nolona ja turhana, vai eivätkö ne ole koskaan kuulleetkaan kypärästä?

20150822_134412
Hetkellisesti kuvausten yhteydessä ilman kypärää
Muutamia kertoja olen ollut kuvausten takia Nopan selässä kypärättä, mutta silloinkin vain ollaan seisottu paikoillan. Luotan Noppaan ja lisäksi tunnen sen sen verran hyvin, että nään sen ilmeistä milloin se on rauhallinen, ja milloin se pelkää jotakin. Toki Noppa voi millon tahansa säikähtää ilman, että kerkeän reagoida mitenkään, sitä en todellakaan kiellä.
teetettävä24

Joidenkin mielestä kypärän käyttö on ehkä jopa noloa, mutta eikö sitten kypärättä ratsastaminen ole noloa? No omasta mielestäni on. Joidenkin mielstä kypärät on rumia ja epämukavia, muttei se ole hyvä syy vaarantaa henkensä. Sitäpaisti kypäriä on niin monenlaisia, että varmasti jokaiselle löytyy mieluisan näköinen ja ennen kaikkea sopiva. Myönnettäköön, että kesähelteellä kypärä on aika epämukava kun hikoilee, mutta ei se niin paha ole, että jättäisin kypärän talliin.

DSC_0769
Ajaessakin on mielestäni tärkeää käyttää kypärää ja pyrin aina käyttämään, mutta valitettavan usein lähden ajamaan ilman. Nyt olenkin ottanut tavoitteksi käyttää kypärää aina ajaessa.

Moni sanoo, ettei kärryistä voi tippua ja ettei siinä voi käydä mitään, mutta kyllä voi. Esimerkkinä toimii nyt tapahtuma, jolloin siskoni ajoi Nopalla ja minä istuin kyydissä. Noppa säikähti, enkä mä pitänyt mistään kiinni, jolloin putosin kyydistä ja mun jalka jäi jotenkin kiinni kärryihin. Noppa jatkoi juoksemista ja minä raahauduin perässä. Samalla kärryjen rengas hankasi reiteni verille.
Edelleen muistan miten raahauduin mahallaani mukana ja yritin ottaa ruohotupsuista kiinni, että pääsisin irti. Ja se ihana tunne, kun jalka vihdoin irtosi.
DSC_2295
Raviradalla ajaessa käytin kypärää, koska se oli Nopalle uusi paikka, joten siellä Noppa saattaa todennäköisemmin säikähtää
Jotkut käyttää kypärää ihan aina hevosten parissa touhutessa ja se on mielestäni hienoa ja kunnioitettavaa. Itse en käytä kypärää esim. juoksuttaessa tai ihan vaan taluttaessa Noppaa, vaikka ehkä olisi syytä. Mun kohdalle on sattunut muutamaan otteeseen tilanteita, jolloin kypärän käyttö ei olisi ollut pahasta. Noppa on kaatanut mut jalkoihinsa innostuessaan ja olen itse kaatunut ja hetken päästä nähnyt ponin kaviot muutaman kymmenen sentin päässä itsestäni. Mitään ei ole kuitenkaan noissa tilanteissa mulle sattunut. 

DSC_0073
Olisi kiva kuulla mitä mietteitä tämä postaus teissä herätti. Kertokaa ihmeessä myös miksi käytätte tai ette käytä kypärää?

13 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus! Niin täyttä asiaa.
  Minä en ole koskaan eksynyt kypärättä hevosen selkään ja turvaliivikin useimmiten eksyy päälleni etenkin esteillä :)

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus taas!
  Ja todellakin kypärä on tärkeä.
  Mulla se on aina päässä jos ratsastan, mutta ajaessa se jää turhan usein talliin:)

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus tärkeestä asiasta! Mie käytän kypärää AINA. Ajaessa ja ohajas-ajaessa pydän myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Loistava juttu että käytät :)

   Poista
 4. Minä käytän aina kypärää ratsastaessa
  ja ajaessa

  VastaaPoista
 5. Miks vaan pää suojataan kypärällä eikä esim käsiä ja jalkoja? Itse käytän kypärää vaan jos ratsastan ratsastuskoulussa koska siellä ne pakottaa. En kuitenkaan hyödy kypärän käytöstä mitään ja niin kalliitakin ne ovat.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi kuules pää suojataan, että siellä sijaitsee aivot, jotka ovat ihmiselle elintärkeät jos sitä et sattunut tietämään. Jos aivoille sattuu jotain, sitä ei voi korjata, mutta jos vaikka kätesi tai jalkasi murtuu niin se kuitenkin on korjattavissa etkä luultavasti menehdy siihen. Ratsastuskoulussakin he "pakottavat" sen takia koska he ovat vastuussa sinun turvallisuudestasi. Luultavasti kirjoitit tuon kommentin ihan provosoivassa mielessä, ainakin kuulostat siltä :D
   Ja jos 40€ on sinun mielestäsi kallis hinta oman henkesi suojaamisesta, niin voin sanoa, että joku on jo pahasti pielessä.

   Poista
 6. Tää oli kyllä hyvä postaus!
  Itsekin ratsastan ja ajan aina kypärä päässä. Aluksi en käyttänyt ajaessa aina kypärää, mutta onneksi oon viisastunut ja käsken aina sitten kanssani tallille tulevia kavereitakin käyttämään :D Oon nimittäin myöskin kuullut useasti noita "Ajaessa ei voi sattua mitään / Ei ajaessa tarvitse kypärää" -juttuja, jotka ei kyllä pidä paikkaansa.

  VastaaPoista
 7. Itse olen hyvä esimerkki siinä mielessä, että otin kuvia ilman kypärää ja vaikka ratsuni vain seisoi paikoillaan, onnistuin tippumaan selästä :D Onneksi siinä ei käynyt kuinkaan, mutta tämä on hyvä esimerkki siinä mielessä, että aina ei tarvitse tapahtua mitään maata mullistavaa, että sieltä tippuu. Ja olen saanut myös huomata, että kärryiltä tippuu aika helposti, vaikka luulisi, ettei se olisi mahdollista :D

  VastaaPoista
 8. Tosi hyvä, postaus hyviä pointteja! Kypärä on kyllä tosi tärkeä väline :D

  VastaaPoista